петак, 17. октобар 2008.

Masovni protest studenata u 14 sati

Vlada prihvatila amandman po kom će samo 20 odsto studenata sa sakupljena 42 boda biti upisano na budžet...

Studenti su za danas u 14 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zakazali masovni protest zato što je Vlada juče prihvatila amandman Jagode Jorge, poslanika DS, na Predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju. To znači da država neće iz budžeta finansirati sve studente koji budu ostvarili 42 boda neophodna za upis naredne godine studija, već samo 20 odsto najbolje rangiranih.


PROTESTI - Učešće u protestu su najavili studenti FPN, FON, DIF, Saobraćajnog, Veterinarskog, Arhitektonskog, Ekonomskog, Filozofskog i Filološkog fakulteta.
Ono što studente dodatno brine je usvojeni amandman, koji je ostavio mnogo prostora za tumačenje. Nije potpuno jasno da li najbolji samofinansirajući studenti mogu s liste da izbace najlošije budžetske ili će fakulteti odlučivati ko će činiti tih dodatnih 20 odsto koje će finansirati država.
Aleksandar Jović iz Studentskog parlamenta smatra da samofinansirajući studenti ne mogu da ugroze budžetske, dok David Bakić s FPN kaže da njen amandman znači suprotno.
Bez obzira na to kako ga tumačili, amandman je otklonio mogućnost da svi koji ispune uslov pređu na budžet, mada je Jorga obećala studentima da će im omogućiti sastanak s ministrima prosvete i finanasija, na kojem će pokušati da se reši problem.
- Ljudi su se našli u lošem položaju jer ne mogu da ostvare pravo na dom, smeštaj, bonove za hranu... - kaže Branko Vučinić sa FPN.
Studenti će tražiti i da se obustavi naplata preostalih bodova.
- Kad Skupština bude glasala o izmenama zakona, glasaće u paketu, sa ovim amandmanom. Ostaje nam da verujemo da će ministarstva prosvete i finansija naći način da sve koji ostvare uslov finansiraju iz budžeta. Važno je da fakulteti što pre dostave Ministarstvu prosvete spiskove studenata koji imaju 42 boda da bismo znali kojim ciframa raspolažemo - napominje Jović.

I fakulteti odgovorni za novonastalu krizu
Aleksandar Jović ističe da i fakulteti snose deo odgovornosti za novonastalu situaciju jer već prilikom upisa studentima obećavaju da će svima koji daju uslov omogućiti finansiranje iz budžeta. „Zakon ne predviđa da svi koji daju uslov pređu na budžet, već samo 20 odsto više od propisane budžetske kvote”, kaže Jović.
Jorga: Fakulteti vrše rangiranje studenata
Jagoda Jorga je objasnila da je njen amandman „pokušaj da se svi studenti stave u potpuno jednaku poziciju i da se praktično poveća broj studenata koji će moći da odu na budžet”. Prema njenim rečima, svako ko ostvari 42 boda, bilo da je samofinansirajući ili student na budžetu, treba pod jednakim uslovima da uđe na budžet, ali rangiranje mora da radi fakultet.
Obradović: Uslovi su povoljni za studente
Žarko Obradović, ministar prosvete, apelovao je na fakultete da produže upisni rok do 1. novembra i ocenio da će usvajanjem izmena i dopuna Zakona biti ublaženi upisni kriterijumi. „Ovi uslovi su povoljni za studente. Oni su usaglašeni sa studentima i bodovi su određeni u dogovoru sa studentima”, kazao je on.

izvor: 24sata

Нема коментара: